Nikola i Marina Vrančić, ponosni autori i vlasnici jedinstvene kolekcije

Naša je priča počela, kako to najčešće biva, iz ljubavi, ljubavi prema maškarama, tradiciji i dakako našem zavičaju. Prvi “mali dondolaši” 2006. su godine osvojili brojna, grobnička srca, a u godinama koje slijede isto su ponovili i izvan granica “lijepe naše”. Naime, mali su se dondolaši pokazali kao savršeni pokloni, koji su “velike” Grobničke dondolaše pratili na gostovanjima diljem starog kontinenta. Do 2012. godine dvadesetak je minijatura tako pronašlo svoj novi, europski dom, “pričajući“ o grobničkoj tradiciji i običajima. Gostujući na brojnim karnevalima širom Europe susretao sam razne grupe tradicijskih maski te među njima upoznao i brojne prijatelje.

Posjetom “Muzeju tradicijskih maski Mediterana“ na Sardiniji rodila se ideja o organizaciji izložbe tradicijskih maski Europe u Frankopanskom kaštelu Grada Grobnika.
Koristeći svoja poznanstva i njihovu dobru volju da na puna dva mjeseca posude svoje originalne kostime uspjeli smo u okrugloj dvorani kaštela postaviti impozantnu skupinu od dvadesetak originalnih maski Europe. Uz multimedijsku prezentaciju izložba je tih ljetnih mjeseci 2014. godine polučila odlične kritike posjetitelja uz želje i sugestije da postane stalni postav. To je iskreno bila i naša prvotna želja i krajnji cilj.
Međutim kako su za takav projekt potrebna i znatnija financijska sredstva i zainteresirani partneri, tu smo za sada zapeli s realizacijom. Nepunih šest mjeseci nakon izložbe originalnih kostima u kaštelu krenuli smo u projekt s puno sigurnijim ishodom, koji ovisi samo o nama i našoj želji da stvorimo jedinstvenu kolekciju autentičnih replika tradicijskih maski Europe. Tako su našeg Dondolaša slijedili i ostali predstavnici “riječkog prstena”.
Živopisnim figuricama tradicijskih maski s Kvarnera pomalo smo počeli dodavati i minijature poznatijih maski iz Istre i Slavonije, a potom i kultnih maski europskih zemalja. Do sada naša jedinstvena kolekcija broji šezdesetak rukom rađenih unikatnih figura, koje predstavljaju četrdesetak grupa iz: Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Engleske, Finske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Irske, Italije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Škotske, Španjolske, Švicarske i Ukraine.

Kako je kolekcija još uvijek u nastajanju uskoro namjeravamo izraditi i neke možda malo manje poznate, ali ne i manje atraktivne predstavnike maski Europe. Dakako, cilj nam je da izložbama posjetiteljima približimo tradicijske maske Europe, kao i njihove razlike,ali i brojne sličnosti, kako u samim maskama tako i u običajima. Inspiraciju u izradi naših figurica pronašli smo u starim, tradicionalnim lutkama- “krpenim pupama”, koje su ručno radile naše none. Visine su oko 50 cm, a kao zanimljivost navodimo kako su pojedini dijelovi odjeće izrađeni od iznošenih dijelova odjeće koju smo nosili na brojnim gostovanjima širom Europe.
Također, nastojimo se držati pravila da dijelovi opreme moraju biti od identičnih materijala kao i kod originalnih maski.
Svaka je lutka, do najmanjih detalja, ručni rad, u koji je uloženo jako puno vremena i truda, a najviše ljubavi. Također, važno je naglasiti kako je svaka minijatura različita i posebna, baš kao i oni na čiju su sliku nastali. Idealan suvenir Mali dondolaši i zvončari, kao autohtoni suveniri, idealni su za sve kojima je dondolaška i zvončarska tradicija u srcu, kao i one koji uspomenu na mali dio jedne od najljepših priča iz našeg kraja žele ponijeti kući i imati u svom domu. Dosadašnjim uspješnim jednodnevnim izložbama u Frankopanskom kaštelu Grada Grobnika i na Trgu mlikarice u Dražicama, kao i dvotjednim izložbama u Narodnoj čitaonici grada Novog Vinodolski i u prostorima Muzejske zbirke Kastavštine te višednevnim izložbama tijekom „Riječkog karnevala“ i „Margaretinoga Leta“ u Bakru 2016. stekli smo osnovno iskustvo potrebno za predstavljanje naše kolekcije.

Pozivamo vas na neku od budućih izložbi ili da nas pratite na našoj FB stranici - “Zvončari i tradicijske maske Europe“.

Nikola Kolja Vrančić

We use cookies

Koristimo kolačiće
Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku.
Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje , Klikom na gumb 'UREDU' pristajete na korištenje kolačića.